Card image
Belép a MET Csoport a német megújuló piacra

2023. július 31.
Tovább bővíti zöld portfólióját a MET Csoport, és belép a német megújuló piacra is. A svájci központú energiavállalat 100 százalékos részesedést szerzett egy észak-németországi naperőműprojektben.

Lezárult az adásvételi tranzakció, amelynek révén a MET Csoport 100 százalékos tulajdonrészt szerzett az Emeren Germany által fejlesztett Kentzlin fotovoltaikus projektben. A naperőmű beépített kapacitása 11,5 MWp, az éves energiatermelése pedig 13 gigawattóra (GWh) lesz: ez 3600 németországi háztartás átlagos éves fogyasztásának felel meg.

A Mecklenburg-Nyugat-Pomeránia tartományban lévő projekt július közepén elérte az építésre kész állapotot. A naperőmű a tervek szerint 2024 második felében kezdi meg a kereskedelmi termelést.

A MET Csoport a német földgáz- és villamosenergiapiacnak már eddig is aktív szereplője volt. Az elmúlt években 3,4 terawattórás (TWh) földgáztárolót vásárolt, LNG visszagázosító kapacitást kötött le, helyi leányvállalatot alapított, és egyre növekvő mennyiségben lát el energiával önkormányzati szolgáltatókat, ipari és kereskedelmi ügyfeleket, illetve immár lakossági fogyasztókat is. A megújuló piacra lépéssel még tovább bővült a cégcsoport tevékenységi köre Németországban.

Christian Hürlimann, a MET Csoport megújulókért felelős vezérigazgatója elmondta: „A Kentzlin project jól illeszkedik a MET stratégiai elképzelésébe, amelynek része a belépés a rendkívül kompetitív német megújuló piacra. Emellett továbbra is cél az európai megújuló portfólió folyamatos bővítése, elsősorban Nyugat-Európában.”

A MET Csoport megújuló energiaforrásokra vonatkozó bővítési stratégiájának célja, hogy portfóliója 2026-ra elérje a 2 GW beépített kapacitást, és ezáltal a vállalat aktív szerepet játsszon az európai energiaátmenetben. A MET tavaly négy országban is belépett a megújuló piacra: Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és Romániában.

MET Csoport

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2022-ben 41,5 milliárd euró volt; a kereskedett gázmennyiség 109 milliárd köbméter beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket, míg a kereskedett árammennyiség 67 terawattóra (TWh) volt, beleértve a tőzsdei határidős szerződéseket.