Card image
Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

2024. április 16.
A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.

A MET Csoport 2023-ban ismét kihasználta integrált üzleti modelljének erejét: 24,5 milliárd eurós konszolidált árbevételével a második legnyereségesebb évét könyvelhette el. Az alacsonyabb árkörnyezetben a vállalat árbevétele csökkent a 2022-es 41,5 milliárd euróhoz képest.

A cégcsoportnak sikerült elmélyítenie és kiszélesítenie hozzáférését a pénzpiaci forrásokhoz, ezt tükrözi – a számos kétoldalú megállapodás mellett – az új, 1,33 milliárd eurós hitelkeret elindítása is. A MET a pénzügyi partnerek elkötelezettségét a bizalom egyértelmű jelének tekinti a vállalat integrált értékesítési és trading üzleti modellje, növekvő eszközpozíciói és kockázatkezelési képessége iránt.

Összhangban növekedési stratégiájával és az energiaátmenet iránti elkötelezettségével, a svájci energiavállalat három új napelemparkot helyezett üzembe Spanyolországban és Magyarországon, amelyek összesen 391 MW áramtermelési kapacitással rendelkeznek. A MET földrajzi értelemben is erősítette a megújulóenergia-fejlesztések terén elért eredményeit: új piacokra lépett be Svájcban, Németországban és Lengyelországban.

Az értékesítési és trading szegmensen belül tovább bővítette tevékenységét a cégcsoport, elsősorban a francia piacra való belépéssel. Folytatódott az LNG-üzletág növekedése is, a MET Csoport a földrajzilag leginkább diverzifikált LNG-importstruktúrával működik Európában. Hosszú távú kapacitásokkal bír Németországban, Spanyolországban és Horvátországban, és nyolc országba importált cseppfolyósított gázt – többek között a Földközi-tenger térségébe (Görögország, Olaszország, Horvátország, Spanyolország), Északnyugat-Európába (Egyesült Királyság, Belgium, Németország) és az északi régióba (Finnország). Az elmúlt két évben a MET éves szinten mintegy kétmillió tonna (évi 30-40 cargo) LNG-t szállított le.

2023-ban megnyílt a MET szingapúri irodája is. A MET Asia 90 százalékban a MET Csoport és 10 százalékban a Keppel tulajdonában lévő leányvállalat, és a cég LNG-portfóliójának fejlesztésére összpontosít, miközben akítvan fejleszti a helyi eszközstratégiát is.

A növekedést jól mutatja, hogy a vállalatcsoport jelenleg már 15 országban közel 1000 alkalmazottat foglalkoztat, akik több mint 50 nemzetiséget képviselnek.

Lakatos Benjamin, a MET Csoport elnök-vezérigazgatója így kommentálta az eredményeket: „2022-ben a MET megmutatta, hogy képes sikeresen navigálni a legviharosabb energiapiacokon. 2023-ban a kevésbé volatilis piacokon bizonyította integrált üzleti modelljének erejét és jövedelmezőképességét. Továbbra is számítunk kivételes képességű, motivált nemzetközi csapatunkra, amellyel sikeresen támogatjuk majd az energiaátmenetet.”

MET Csoport

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, amelynek tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET jelentős tapasztalattal bír a zöld (megújuló) és a rugalmassági (kiegyenlítő) energetikai eszközök üzemeltetésében, így a lehető legszélesebb körben támogatni tudja az energiaátmenetet. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2023-ban 24,5 milliárd euró volt. A kereskedett gázmennyiség 88 milliárd köbméter volt, míg a kereskedett árammennyiség 68 terawattóra (TWh).